kuntt.jpg

Miltä mahtaa Salesta tuntua, kun ei linnassa järjestetä kunnon bileitä tänäkään vuonna? Uskoisin, että kyllä on ukko helpottunut. Mieti nyt, että olisi satamäärin vieraita käteltävänä. Jo siinä saisi känsän jos toisenkin käteensä. Ja hyväntuulinenkin pitäisi olla. Vaikka ei, hitto vie, pätkääkään hymyilyttäisi. Putinin tarjoamat pöperöt lokakuussa vetivät suolen ihan tukkoon. Ja järkyttävä ummetus jatkuu edelleen.

Sale varmasti haluaisi kekkuloida koko päivän kalsareissaan kotona. Kerrankin. Mutta ei. Jenni hoputtaa pressaa: "Nyt äijä ylös sieltä!" Haastatteluja pitää antaa sinne ja tänne. Vaikka ei ole mitään sanottavaa. Eikä millään jaksaisi aina sitä samaa ”mitä itsenäisyys teille merkitsee herra tasavallan presidentti” -kysymystä. Mitä jos ihan kettumaisuuttaan vastaisikin tänä vuonna, että ”En tiedä”. Tai "Muistatko mitä viime vuonna sinulle vastasin? Ihan samaa merkitsee edelleenkin".

Mummo istuu tietysti koko itsenäisyyspäivän illan television ääressä. Joskus luulin, että hänet on valtakunnan taholta palkattu kritisoimaan ihmisten pukeutumista. Mutta ei. Tekee kuulemma sitä silkasta vapaasta tahdostaan. Nainen on ollut aavistuksen katkera, koska kutsua linnan juhliin ei vieläkään tullut. Mietipä sitä, että kutsu olisi tänä vuonna tullut ja ne olisi peruttu! Nainen olisi revennyt liitoksistaan. Sitä en totisesti olisi halunnut olla todistamassa!

 

Itsenäisyys on kyllä iso asia. Sanoo mummo. Sen lisäksi, että tuijotamme tänään tv:tä, sytytämme ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää. Ja kun sytytämme ne, muistelemme niitä, jotka taistelivat itsenäisen Suomen puolesta ja heitä, jotka makaavat sankarihaudoissa ja antoivat henkensä isänmaan puolesta. Lämmin kiitos heille.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää! t. Paavo