maisemaa.jpg

Turun murteessa on sellainen hauska sana kuin kamaloida. Se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin kauhistella, mutta ei ihan. Kamaloimisessa on kauhistelun lisäksi sellainen pieni turkulainen vivahde, kettuilu.

Olimme tänään Kasnäsissä ja saimme Hilman kanssa kuulla mummon kamalointia. Hän muisteli, miten he silloin, kun Tyttöjollaonniinsyötävänihanathiukset ja Mimmiliini olivat olleet pieniä, olivat käyneet usein retkellä Kasnäsissä. Niemen kärjen kallioinen männikkö ja ranta olivat olleet tuolloin lähestulkoon koskemattomia ja hiljaisuuden siellä oli rikkonut vain aaltojen liplatus ja lokkien satunnaiset rääkäisyt. Reissumies juustolla oli kruunannut retken.

Kasnäsin kallioiden kupeessa toimi vuodesta 1993 vuoteen 2016 Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukka. Sinisimpukassa oli mummon kertoman mukaan hienoja sekä veden ylä- että alapuolta esittäviä näyttelyitä ja mikä parasta, Luontokeskuksen pihalta lähti lähes kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella sai nähdä Suomen geologista historiaa jopa 2300 miljoonan vuoden takaa.

Sitten se varsinainen kamalointi -osuus: ”Ei ihmiste hulluurel ol mittä raja. Kattoka ny, ko kaik o rakennettu lomaosakkei täytte!” ”Misä o se kaik luannon rauha? Kuunnelkka, ei mittä lintuje laulu kuulu, ko niemi o ihan piukas ihmissi!”  ”Tykkäisiks sää lomail tääl? Viäriviäres viraitte ihmisten kans. Mää en tulis maksustakka tommosse koppi!” ”Kaik o pilattu!” "Juu, kyl o ravintola, o hotelli ja kylpylä, kyl o kioskei siäl ja tääl, o minigolffi ja venevuakraust, o kuntosali ja uima-alttai. Kaikke o, mut mää vaa kysy, et misä o luanto?!"

Hiukan nainen heltyi, kun löysi kuin löysikin näiden kymmenien ellei satojen loma-asuntojen takaa vielä palan koskematonta kalliota. Siellä sitten huokaili, miten kaikki oli siitä huolimatta ennen niin paljon paremmin: "Rasvast juustoki sai sillo syär, ko kukka ei peljättäny kolestroleist."

t. Paavo

PS. Mikäli Kasnäsin matkailu-yrittäjät haluavat kiittää meikäpoikaa siitä, että mainostin heitä tässä blogissa, esimerkiksi ilmainen hotelliyö olisi poikaa. Lupaan jättää mummon kotiin.