Kävimme tänään Raumalla. En ole aiemmin kuullut Rauman murretta ja en ole varma, haluanko sitä enempää kuullakaan. Vaikeaa oli. Väärinymmärrysten riski kohosi kyllä siellä ihan huippulukemiin. Vai olisitko sinä ymmärtänyt, mitä mies tarkoitti, kun hän sanoi minulle: "Oikkem biän goer"? Niinpä!! Jopa mummon puhe alkoi siihen verrattuna kuulostamaan loogiselta.

Kävelimme Vanhassa Raumassa ja sieltä löysimme Suomen kapeimman kadun. Ja olipa sillekin keksitty nimi! Se oli Kitugränn! Kitugrännin molemmissa päissä oli ikivanhat kyltit, joissa luki: "Kaikenlainen loastus ja tahraaminen kielletty 20 markan sakon uhalla". Mummo selitti sen tarkoittavan, että sinne ei sitten saa tehdä tarpeitaan. Ja juuri silloin se kakkahätä iski! Se oli varmasti sellainen jännäkakka. Kun tiesi, että sakot voi saada..

IMG_20170717_125219.jpg

Kun mummo suuttuu, hän osaa olla melkoisen kylmä ja kalsea. Nyt löytyi vielä häntäkin kylmäkiskoisempi nainen! Siinä tämä istui penkillä, Rauman taidemuseon edustalla. Mummo sanoi hänen olevan Rauman flikk. Yritin tehdä tuttavuutta. Varsinkin naisihmisten huomion saan yleensä herätettyä helponlaisesti. Tämä nainen oli toista maata. Ei lämmennyt sitten millään.. Ei väkisin, ajattelin. Istuin siihen hänen eteensä ja sanoin: "Mökötetään sitten molemmat. Katsotaan haikean näköisenä merelle, eikä puhuta mitään!".

Tervessi (on sitä Rauman giält) Paavolt