patsas%20mummo.jpg

Kuvassa Pikkirillin patsamummo

Mitä ihmettä! Mummo lähti puolen yön jälkeen verannalle istuskelemaan. Kun kysyin, mitä ihmettä sinä nainen täällä teet, vastasi olevansa ”perseet olalla”. Tai niin minä ainakin kuulin.  Mummo tähyili taivaalle ja vähän väliä hihkui: ”Taas yks!” Sekaisin, naisparka.

Mummon mielenterveydestä huolestuneena otin asian puheeksi Karvakäden kanssa. Kerroin mummomme istuvan verannalla, tuijottavan taivaalle ja sanovan olevansa perseet olalla. Karvakäsi korjasi asiaa. Mummo oli puhunut minulle perseideistä, tähdenlennoista. Niitä nainen siellä ulkona keskellä yötä ihastelee. Ja toivoo niin penteleesti.

Pyysin selkeämpää selontekoa. Karvakäsi kertoi, että tällä viikolla perseidiparvi näkyy öisin ympäri taivasta. Tähdenlentoja saattaa olla kymmeniä tunnissa. Ja nahkamoosesten keskuudessa kiertää villi huhu, että mikäli näkee tähdenlennon ja samalla toivoo jotakin, toive toteutuu. Mutta selvisi minulle sekin, että ei siellä oikeasti tähdet mihinkään lennä. Kyse on ilmakehässä palavista kivistä. Tuleekohan mummolle huijattu olo, kun tajuaa?


t. Paavo