uni.jpg

Luimme mummon kanssa Turun Sanomista, että jouluna voi kokoontua vain 10 henkilöä ilman ongelmia. Tunteeko joku 10:ntä henkilöä ilman ongelmia? Minä en ainakaan tunne.

Sillä ongelmansa kullakin. Tontuillakin. Vai mitä ajattelette esimerkiksi tästä laulusta:

Ääneti kuu käy kulkuaan
Puissa lunta on valkeanaan
Kattojen päällä on lunta
Tonttu ei vain saa unta

Hitonmoinen vaiva tuo unettomuus. Mutta jotenkaan tuo ei tonttujen kohdalla yllätä.. He viettävät niin epäsäännöllistä elämää, ottaen sentään huomioon heidän ikänsä. Mietitäänpä vaikkapa heidän työaikojaan. Ensin löhöävät lamaantuneina puoli vuotta ilman pienintäkään virikettä. Kaikenlainen päiväaktiviteetti puuttuu. Kattoon sylkeminen on suurin ponnistus, johon kropan pitää kesän aikana venyä.

Sitten joulun lähestyessä hommia on ihan liiankin kanssa. Fyysinen ja henkinen kuormitus ovat aivan tapissa. Ja koska tonttujen keskimitta on vain 120 cm, niin voimme vain kuvitella, millaisia rasitusvammoja heidän tuki- ja liikuntaelimistöihinsä tulee tuon kaltaisesta raadannasta. Ja illalla, helskata vie, kun paikkoja särkee. Ei tule uni kuuppaan. Ei auta Imovane, ei Burana.

Millainen sitten on näiden kavereiden ruokavalio? Pahaa pelkään, että kesä menee heillä epämääräisiä eineksiä pureskellessa. Syönyt on kesäeinehen, sanotaan.. Jouluajan aterioista minulla on vähän ristiriitaista tietoa. Erään tarinan mukaan he syövät paistia ja juovat lientä. Toisen tarinan mukaan taas äiti on laittanut kystä kyllä. Ja kukaan ei edes tiedä, mitä se on.. Vai osaisitko sinä laittaa minulle kystää kuppiini, jos pyytäisin? Kuulostaa hyvin, hyvin epäilyttävältä. Kystäkö on sittenkin perimmäinen syy unettomuuteen?

t. Paavo