En olisi Paavo Oiva Veikko, ellei mieleeni olisi taas tullut jouluisia epäkohtia.. Tässä yksi viimeisimmistä aatoksistani:

Lapsille sanotaan aina ennen joulua, että pitää olla kiltti, jotta saa paljon lahjoja. Ne joulupukin palkkalistoilla olevat (tontuiksi itseään kutsuvat) salaiset agentit kun kirjaavat kaikki mitättömätkin pikkurikkeet taulukoihinsa ja ilmiantavat säälimättä kaikki tenavien tekoset isopomolle.

Olen ottanut asioista selvää. Juttu ei ole ihan näin yksiselitteinen. Tuhma  = minimaalinen määrä lahjoja. Kiltti  = yltäkyllin lahjoja. Ei. Asia on nimittäin niin, että lasten vanhempien tuloeroilla on suurempi vaikutus lahjojen määrään, kuin olemme aiemmin aavistaneetkaan.

En halunnut uskoa joulupukin eriarvoiseen suhtautumistapaan pieniin nassikoihin riippuen siitä, mikä on heidän vanhempiensa status tässä yhteiskunnassa.. Joku muu tässä nyt mättää. Niinpä aloin tutkia asiaa..

Pitkällisten pohdintojen jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että tavalla tai toisella naperoiden vanhemmat ovat osatekijöitä siinä, saako lapsukainen lahjoja runsain mitoin vai vähän maltillisemman määrän. Ja jotta lapsia voitaisiin jatkossakin kiristää tällä kiltteys -vaateella, viattomille pikku -otuksille ei kerrota tätä vanhempien osuutta asiaan..

Joulun jälkeisissä lahjavertailuissa (lapsen iästä riippuen tapahtuu päiväkodissa tai koulussa) sitten pieni Pertti on ihmeissään. Luokkakaveri Kalle kun on saanut lahjoja suurin piirtein viidensadan euron arvosta enemmän kuin Pertti itse. Kalle, joka vetää turpiin lähes jokaista liikkuvaa olentoa ja kiroaa kuin entisajan tukkijätkä! Pertti on Kalleen verrattuna kiltti kuin ovimatto! Ja lahjojen määrä jäi näin vähäiseen. Mikä on joulupukin käsitys kiltteydestä? Pientä ristiriitaa nyt nähtävissä sanoissa ja teoissa, pohtii pieni Pertti..

Joulutoiveeni onkin tämä: Kaikki kasvatusvastuussa olevat tyypit, olkaapa kerrankin rehellisiä jälkeläisillenne. Kertokaa avoimesti siitä, miten lahjojen määrä ihan aikuisten oikeasti määräytyy. Paljon pahaa mieltä säästyisi ja Kallekin ymmärtäisi, että hänen niin sanottu kiltteytensä on vain sitä, että hänen omat vanhempansa sulkevat silmänsä tosiasioilta!

 

Kaikist epäkohrist hualimat, niimpal kauhia hyvä joulu jokasel ja oikke onnelist uutvuat (perämetsän murretta.. Ja jos joku ei ymmärtänyt, niin sitä tässä yritän toivotella, mitä kaikki muutkin näinä päivinä)!         t. Paavo

Joulu%2018.jpg