runeerg.jpg

Nahkamoosekset söivät jotain tötterötorttua. Runebergin tortuiksi sanoivat. Eli ovat siis pöllineet jonkun Runebergin eväät. Äijä on luultavasti ihan hiilenä, kun ei nyt löydä torttujaan mistään.

Runeberg on ymmärtääkseni jonkinlainen jauhopeukalo. Tai vähintään hänen vaimonsa on sitä. Minusta ei olisi leipuriksi. Aamulla pitäisi herätä jo siihen aikaan, kun meidän residenssissä viimeiset menevät vasta nukkumaan. Varhaisista aamuista johtuen leipurien silmät ovatkin kuin pandalla.. Mustat renkaat silmiä reunustamassa.

Josta tulikin mieleeni Ähtärin pandat. Näillä näkymin ne palautetaan takaisin Kiinaan. Syynä se, että eivät saaneet kovalla yritykselläkään jälkeläisiä aikaiseksi. Mitä mummooooo!? Eikö sen vuoksi? Miksi sitten? Niin lehdessä luki!

Aloin tutkia asiaa tarkemmin ja luin, että kalliiksi tulevat nämä Kiinan vieraat. Yksin jo pandojen syömä bambu maksaa eläintarhalle yli 200 000 euroa vuodessa. Ei helskata! Mieti, miten paljon tuolla hinnalla saisi sisäfilettä! Ai, ovat kasvissyöjiä.

Löysin lisää mielenkiintoista faktaa. Pandat ovat vuokralla Ähtärissä. Tosiaan, tiedän yhden Vilin, joka on myös vuokralla. Kuulin kun hän sanoi, että ”kallist o, ko yksiöstäki saa maksa viissata kuus”. Joskus Turun murre naurattaa minua ja minun tekikin mieleni vastata Vilille: "Et sitten ole ajattelut asua Maas..?" En sanonut. Jatkoin lukemista ja mitä ihmettä!

Leukani loksahti polviin asti, kun tajusin, että tämä panda-pariskunta ei suinkaan maksaa vuokraa Ähtärin lukaalistaan, vaan asia on ihan päinvastoin! Ähtärin eläintarha maksaa Kiinalle 900 000 euroa vuodessa, jotta pandat saavat majailla Suomi-kämpillään. Huijauksen makua, sanon minä. Mitä mummooooo!?

Nainen sanoi, että tuolla vuokrarahalla, joka Kiinaan maksetaan, suojellaan pandojen lajinsuojelutyötä, tuetaan villieläinsairaalan toimintaa Dujiangyanin pandakeskuksessa sekä rahoitetaan Giant Panda National Park -kansallispuistohanketta. Pyritään pelastamaan pandat sukupuuttoon kuolemiselta. Tärkeää, hommaa, mutta tämä on taas niitä asioita, joissa mielipiteet jakaantuvat kovasti.. Suojellaanko pandoja vai suojellaanko vaikka saimaannorppaa? Niin, tai Perämetsän Paavoa? Suojellaan kaikkia, ehdotan minä! Aloitetaanko minusta, erittäin uhanalaisesta? Ei ole, ei tule jälkeläisiä. Muistattehan vuoden 2018 kohtalokkaan vapunaaton..?

t. Paavo