Jo on hookaksoota!!

Mutta olisi kai ollut liikaa vaadittu, jos Paavo-poika olisi vain nauttinut lämpimästä järvivedestä ja uinut itsensä uuvuksiin.

Ei.

Taas alkoivat elämän tosiasiat piinata pientä päätäni.

Tutkimusten mukaan noin kolmannes suomalaisten lääkejäämistä joutuu sekajätteisiin tai viemäriin. Ja minnekä se sieltä kulkeutuukaan muualle kuin vesistöihimme.

Esimerkiksi mielialalääke oksatsepaamin sekä ehkäisypillereissä käytetyn synteettisen hormonin, etinyyliestradiolin, on havaittu vaikuttavan kalojen käyttäytymiseen.

Tutkimuksissa on todettu, että oksatsepaamille altistetut kalat ovat muita kaloja rohkeampia. Oman elämänsä Pelle Pelottomia. Ne jättävät suojaisan paikan ja uskaltautuvat  - voisi sanoa, että jopa uhkarohkeasti -  vaarallisille alueille, siinä kun altistumattomat kaverinsa  jäävät lymyämään turvallisille vesille.

Ahdistuslääkkeelle altistuneet kalat ovat kyllä vähemmän stressaantuneilta kuin altistumattomat ja arat kanssapolskijansa, mutta mitään kovin mukavia kumppaneita nämä mitään pelkäämättömät supersankarit eivät ole. He ovat epäsosiaalisia ja eristäytyvät lajitoveriensa parvista. Ja yksinäisyys ja uhkarohkeus ei ole hyvä yhdistelmä. Voitte vain arvata, miten siinä käy..

Toinen tutkimus on osittanut, että vesistöihin virtsasta liuennut keinotekoinen estrogeeni saa  uroskalat vaihtamaan sukupuoltaan. Pertistä tuleekin Pirkko. Kun uroskalat saavat jatkuvasti “estrogeeniöverit”, eivät naaraat enää valitse tätä  kumppanikseen.. mikä ei uroksia tuossa vaiheessa enää juurikaan haittaa.

Melko huolestuttava ilmiö, jos niin kuin hiukankin ajattelee asiaa. Eikä vain ui.

t. Hiukkasen huolestunut Paavo

uimari.jpg

Huh. Onneksi täällä on vain arkoja ahvenia..