sateenkaari.jpg

Sanotaan, että jokaisella pilvellä on kultareunus, mutta pötypuhetta moinen. Hyväuskoisten huijausta. Pilven reunus ei todellakaan ole aitoa kultaa, vaan jotain halpaa jäljitelmää. Ja sateenkaaren päässä ei ole aarretta. Jos olet kuullut niin kerrottavan, sinua on vedätetty. Sateenkaaret ovat vain optinen harha; sateenkaaria ei ole missään paikassa! Niiden ulkonäkö riippuu kokonaan auringon sijainnista ja suunnasta, pilvistä ja sijainnista suhteessa niihin. 

Ja sateenkaari on itse asiassa koko ympyrä, eikä mikään puolikas. Maasta näkee vain puolet siitä. Nimikin on siis täysin harhaanjohtava. Sateenympyrä kun olisi lähempänä totuutta. Ensi keväänä saatan nähdä sellaisen, kun matkustan Espanjaan. Hyvissä olosuhteissa nimittäin lentokoneessa voi nähdä koko pyöreän sateenkaaren.  Tai siis sateenympyrän. Kaaren, ympyrän, kaaren, ympyrän.. Onpa tämä nyt vaikeaa..

Kun katsotte tuota Karvakäden tänään ottamaa kuvaa, huomaatte, että tuolla isolla sateenkaarella on vieressään sivusateenkaari. Ja jos oikein tarkkoja olette, sivusateenkaaressa värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä kuin tuossa kirkkaammassa, isommassa kaaressa. Karvakäsi kertoi, että jos valo kulkee pisaroissa heijastuksen verran pidemmän reitin, syntyy tuollainen himmeämpi sivusateenkaari.

Tämä kyllä pistää miettimään, että onko mikään, mitä näen, totta. Entä jos kaikki onkin vain optista harhaa? On kyllä outoa. Yhtä outoa kuin se, että Nalle Wahlroos on äänialaltaan tenori, vaikka kaikki merkit viittaavat siihen, että hän olisi kiistaton sopraano.

t. Paavo