lunta%20ja%20j%C3%A4%C3%A4t%C3%A4.jpg

Olen pohtinut viime päivinä, että loppuuko tämä jääkausi koskaan? Aina on kylmää ja pakkasta!  En tykkää yhtään.. Mummo kertoi, että on olemassa myös toisenlaista jääkautta. Se on kai jonkin sortin kasvatusmetodi.. Eikä tarvitse olla meedio arvatakseen, että kun alan kirjoittaa koirien koulutus- tai kasvatussuuntauksesta, on joukko ihmisiä, jotka vetävät jutusta hehtaarin hernepellon nenäänsä.. Otan tietoisen riskin:

Yksi tyyppi on keksinyt aikoinaan kuningas-idean: ”Pomottava” tai muuten ”huonosti  käyttäytyvä” koira pitää jättää kokonaan vaille huomiota! Tätä mullistavaa keksintöään, suurta viisauttaan, hän on sitten ylpeänä jakanut kaiken kansakunnan tietoisuuteen! Heureka!! Mikä oivallus!  Seuratkaa profeettaanne!

Jääkautta harrastetaan silloin, kun jokin koiran käytöksessä ei vastaa ihmisen odotuksia. Ei siis mene aivan käsikirjoituksen mukaan. Niinpä niin. Oletteko AIVAN varmoja, että teidän nahkamoosesten käytös miellyttää aina meitä koiria?? Päätämmekö me, että kohtelenpa tuota omistajaani tuossa muutaman viikon kuin ilmaa? Oppii tavoille. No emme! Aina yhtä iloisina otamme teidät vastaan! Mokailuistanne huolimatta. Pus, pus, pus.

Jääkausi on kolmen viikon mittainen jakso, koiran masennus- ja ahdistamisprojekti (= minun mielipiteeni), jolloin koiraa ei siis saa panna merkille mitenkään. Jääkauden aikana  koiralle ei anneta leluja, ei herkkuja. Koiraa päin ei edes katsota. Voitteko kuvitella? Ei siis silityksiä, ei paijauksia, ei lepertelyä eikä lämpöä. Jääkauden teho perustuu siihen, että kun koira ei saa ärsykkeitä, niiden vaikutus kasvaa. Mikä muu kasvaa? KETUTUS!

Ja nämä samat, jääkautta kannattavat ihmiset, ovat yleensä juuri niitä, jotka kauhistelevat lemmikkien inhimillistämistä. Miettikääpä vielä jääprojektianne: mykkäkoulua, kostamista, sosiaalista eristämistä, kova kovaa vastaan laittamista, taistelua universumin herruudesta.. Miltä kuulostaa? Hyvinkin ihmismäiseltä touhulta. Ei ole meidän lajimme tapa toimia.

”Joo, joo, mutta kun koiran täytyy tietää paikkansa”, sanotaan.. Mihin tällainen johtajuusasetelma perustuu? Ahaa. Just juu. Niin, ne eläimet luonnossakin käyttäytyvät.. Miten ihmeessä se, miten eläimet keskenään käyttäytyvät luonnossa, liittyy siihen, millainen suhde eläimellä ja ihmisellä on? Ei mitenkään.

”Huono mummo! Sen koira haukkua räksyttää!” Eikä ole! Minun mummoni sanoo: ”Vau Paavo, mitkä kommunikointi- ja vuorovaikutustairot sul onka!”

terkuin Paavo