Mummo otti taas puheeksi ne autovaljaat.. ”Ku tarttis ja tarttis..” Kuulin, että minun hyvinvointiani tässä ajatellaankin (vaikkakin pahoinvointia tuottaen).Ettei minun tarvitsisi ”kärsiä” kuljetuskopassa pitkiä matkoja ajettaessa. Saisin istua ja nautiskella takapenkillä. Ei mummo, ei se mene noin. Kuljetuskoppani on tilava, 38 cm x 57 cm. Ja me pysähdymme noin parin kolmen tunnin välein ulkoilemaan. Koppa on matkustusmuotona mitä parhain. Unohda jo vihdoin ne valjaat!

Mietipä mummo vaikka tarhaminkkiä. Minkkien häkkien koot ovat 50,5 cm x 50,5 cm ja ne elävät häkeissään koko elinikänsä!! Ei niiltä kysytä, että haluaisitko vähän välillä jaloittelemaan? Käydäänkö välillä ABC:lla? Ei. Siellä ollaan kunnes roikutaan raatona jonkun hienostorouvan kaulassa.

Tai virikehäkkikanalan asukit? Virike-sanan totaalista väärinkäyttöä.  Neliömetrin kokoisella alueella voi olla jopa 13 kanaa. Muovialusta munimisalustana, pieni läpyskä kuopimista varten ja orsi kahden sentin korkeudella häkin lattiasta. Repikää siitä!  Asioihin voi kuitenkin vaikuttaa. Voimme tehdä valintoja. Ostammeko leimamerkillä 3 (virikekanala), 0 (luomukanala) vai 1 (ulkokanala) olevia munia...?

Saatat nyt ajatella, että ”Paavo, paraskin puhuja! Ekohippiäinen! Moniko kana heittää henkensä sinunkin Golden eaglesi tähden?” Niinpä.. Pitääkö tässä alkaa nälkälakkoon? Mummo lohdutti, että suuri osa koirien ruokiin päätyvästä lihasta on elintarviketeollisuuden sivutuotteita eli peräisin teurasjätteestä. Toisin sanoen harva kana on kuollut ainoastaan nappula-annokseni  tähden. Eli jos sitten kuitenkin söisin.. Teurasjäte kun kuulostaa ylivoimaisen vastustamattomalta herkulta!

t. Paavo