Joulu on kyllä eriskummallinen juttu. Kaikki sinkoilevat paikasta toiseen.. Aina niin rauhallinen mummokin on saanut pohkeisiinsa pöhinää. Kiire! Kiire! Pois Paavo alta! Mietinkin, että mitä ihmettä joulu on aikoinaan tehnyt, jotta se on saanut aikaiseksi tällaisen joukkohysterian?

Joulun takia ihmiset kerääntyvät myös erikoisiin massatapahtumiin. Niin kuin nyt esimerkiksi joulumyyjäisiin.. Olin tänään sellaisissa. Kamala määrä ihmisiä pakkautuneena pieneen tilaan.. Joulumyyjäiset. Joulutähti. Jouluvalot. Joululahja. Joulujuhla. Joulumieli. Joulusiivous. Joulukortti.  Jouluverhot. Jouluruoka.. Onko se niin, että tähän aikaan vuodesta voi jokaiseen sanaan laittaa etuliitteen ”joulu",  ja aina osuu kohdilleen?

Joulu etsii ja nuuskii ihmisten kodeissa varsinkin tekemättä jääneitä juttuja. Mummo siivosi  kaapitkin, ettei joulu paheksuisi häntä. Huonoksi mummoksi vielä voisi leimata.. Matot  vietiin pesulaan. Joulu edellyttää tuoksuvaa,  puhdasta ja kiiltävää. Mummo valjasti Karvakädenkin siivoushommiin. Se jos joku kertoo siitä, että tilanne on akuutti!  Karvakäden vastuulla on saunan pesu. Eli sinnekin se joulu menee!! Ja minä kun olen asunut täällä jo 8 kuukautta ja kertaakaan ei ole kutsuttu saunomaan! Estelty ennemminkin innokasta ja uteliasta nuorta miestä. Sitten tulee joku random-joulu ja heti pyydetään löylyihin.. Ja on varmasti  JOULUsauna, lyödäänkö vetoa?

Valoja joulu tarvitsee aika lailla. Lamppuja on ripustettu pihapuihinkin. Energiansäästötalkoista ei ole ollut enää puhettakaan.. Kilowattitunnit ropisee.  Eteisen nurkkaan on ilmestynyt iso harmaa säkki. Mummo laittaa sinne houkuttelevia paketteja.. Värikkäät paperit, nauhat ja kaikki.  Kuin tehty revittäviksi! Antaumuksella ne silppuaisin, jos saisin! Mutta en saa. Joulu ei tykkäisi. Voisi saada jouluraivarin..

Entä sitten ne meitä jo koko syksyn ajan vakoilleet tontut ja heidän isopomonsa, tämä pelottava ja karvainen pukkimies..? Pyh. Yhtä tyhjän kanssa. Paljon puhetta, vähän tekoja  - ei ole tyyppejä näkynyt..  Vähän on pistänyt mietityttämään, että lieneekö heitä oikeasti olemassakaan?? Onko kaikki vain suurta kansainvälistä huijausta? Mutta toisaalta, kaikkialta maailmasta löytyy kuitenkin niin paljon silminnäkijöitä, jotka todistavat nähneensä joulupukin.. Eivät kai he kaikki voi olla valehtelijoita?

Kuulin radiosta, että Englannissa joulupukki tulee savupiipusta sisään.. Takasta pöllähtää tyyppi kammariin. Nyt olen hivenen huolissani siitä, ettei meidän pukkimies nyt vain tekisi sitä virhettä.. Meillä kun ei ole takkaa. Sinne putoaisi ukko piipun pohjalle ja löytyisi vasta, kun kevätlämpimillä alkaisi kummallisesti haiskahtaa.. Ja seuraavina jouluina lapsiparat olisivat sitten lahjattomia (voi että minä rakastan sanojen kaksoismerkityksiä!!)..

Paavo%20etsii%20tonttuja.jpg

Ihan kaikkialta olen niitä tonttuja etsinyt!

Joulutunnelmissa Joulupaavo