Joulutervehdyksen laatiminen ei ole mikään helppo juttu! Mitä jos vahingossa toivottaa sukulaiselle tai tuttavalle jotain sellaista, joka ei kiinnosta vastaanottajaa laisinkaan..

Toivottaa esimerkiksi enolle hyvää joulua, vaikka toinen on lopen kyllästynyt hyviin jouluihin ja haluaisi kerrankin viettää joulunsa oikein todella huonosti. Vielä pahempaa on, jos intoutuu vallan oikein hyvää joulua toivottamaan. Ylenpalttisuutteen kannustaa tällaisina aikoina.

Tai toivottaa täti-ihmiselle riemullista joulua, vaikka nainen on juuri nyt päättänyt, että tänä vuonna hän viettää harrasta ja hiljaista joulua. Tuollainen riemuitsemiskehotus voi aiheuttaa hyvinkin ristiriitaisia ajatuksia. Että pitäisikö tässä sittenkin Ave Marian ja nojatuoli -glögien sijaan heittää korkkarit kattoon ja lähteä läheiseen pubiin karaokea laulamaan..?

Tai laittaa kaverille postiin kortin, jossa lukee God Jul. Tyyppi, joka kortin saa, on koko ikänsä taistellut pakkoruotsia vastaan ja katsoo tuon kaltaisen kortin melkoiseksi kettuiluksi. Kielitaidottomuus kun pitäisi hänen mielestään olla jokaisen oma valinta.

Rauhallista joulua -toivotuksen saaja saattaa alkaa miettiä, että pitääkö toivottaja häntä kenties tylsänä tyyppinä.. Miksen muka minä voisi viettää railakasta joulua. Kuka minua kieltää!? Ja kukapa muu on syyllinen tämänkaltaisen viestin saajan joulun ajan juopotteluun, rällästämiseen, ja koko seuraavan vuoden kestävään moraaliseen krapulaan, kuin tylsän, rauhallisen joulun ehdottaja.

Iloista joulua! Vanha sananlaskukin sen jo sanoo, että itku pitkästä ilosta, pieru paljosta naurannasta! Sitäkö tervehdyksen antaja todellakin toivoo toiselle jouluksi? Ilmavaivoja ja parkuun parahtamista. Tai sitten toivotetaan serkkulikalle hauskaa joulua! Niin, juurihan serkulle tuli ero tuossa joulun alla, vesivahinkoa kuivattelee kellarissa, yhä pahenevaa ihottumaa on nähtävissä nivusissa, pihapuu kaatui kuistin päälle. Ihan vain joitakin hänen viimeisimpiä kuulumisia tässä mainitakseni. Että kyllä tästä hauska joulu hänelle tulee, kun kerran niin toivotit.

Mielestäni pitäisi kyllä olla vähän tarkemmin rajattu myös toivotus tunnelmallista joulua. Tunnelmaa kun on niin moneen lähtöön. Tarkoittaako toivottaja tiivistä tunnelmaa vai lohdutonta tunnelmaa? Pitäisikö kenties tunnelmaa keventää? Ja tunnelmahan se on paskakin tunnelma. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

Onnistuneita toivotuksia Sinulle! t. Paavo

s%C3%A4hk%C3%B6inen%20joulukortti.jpg