Täällä on kaksi suolajärveä, joista toinen on netin kertoman mukaan väriltään vaaleanpunainen. En uskonut. Eikä uskonut mummokaan. Aavistuksen skeptisiä kun olemme kumpainenkin. Epäilimme, että liekö tämän väitteen ilmoille tuonut tyyppi katsellut maailmaansa niiden kuuluisien vaaleanpunaisten silmälasien läpi! Tänään päätimme tarkistaa asian. 

Minä aktiivisena lintuharrastajana toivoin näkeväni järvellä flamingoja, jotka tietojemme mukaan levähtävät suolajärvellä muuttomatkallaan. Pettymys oli suuri.. Ei flamingon flamingoa.. Jotkut onnekkaammat ovat kuulemma  osuneet järvelle hetkellä, jolloin siellä on hengaillut yli 2000 pitkäkaulaa. Niille apajille kun olisin päässyt. En olisi juossut niiden perään. Varmasti olisin hillinnyt itseni. Mitä mummoooo?! 

No oliko järvi vaaleanpunainen? No oli, helskata vieköön!! Asialle löytyy kuitenkin ihan looginen selitys. Järven väri johtuu Halobacterium-bakteerin pikmentistä ja joistain ihme levistä.. en nyt muista niiden nimeä. Olisin halunnut juoda järvestä. Kokea kerrankin jotain extremeä!  Oli parikin syytä, miksi mummo taas kielsi kaiken hauskan: 1. Järven suolapitoisuus on 35-40 %. Ei ole kuulemma minulle hyväksi. Ja syy nro 2. Mummo pitää nykyisestä värityksestäni. Hän ei kaipaa pinkkiä koiraa. 

received_2367816663484466.jpg  received_518814952010991.jpg

Olisinko kertalaakista vaaleanpunaiseksi muuttunut? Epäilen. Mutta tuo nainen kun on sitä huolestuvaa sorttia. Eikä se värin muutos ihan täysin tuulesta temmattua ole. Saavathan flamingotkin kauniin vaaleanpunaisen sulkapeitteensä juurikin tämän järven herkuista. Järvessä elää pinkkejä katkarapuja (koska ne vetävät napaansa vaaleanpunaista Halo-bakteeria ja levää) ja nämä ovat flamingojen lemppariruokaa. Niitä kun tarpeeksi nauttii, on pinkkeys taattua. Sitä on mitä syö.. tiedäthän? 

received_2717655768254215.jpg

Tässä kuvassa näet suolaa, suolaa, enemmän suolaa. Kaikki tästä järvestä nostettua. Huh. Mummon verenpaine nousi jo pelkästä katsomisesta.. 

T. Paavo