”Nyt lähretä Turkku!” sanoi mummo.  Jotkut turun kieltä matkivat väärinoppineet sanoisivat, että ”lähretä Turkkusse”. Ne sellaiset siis, jotka eivät  ”ossa puhhu, lukke eikä ymmärttä turkku”.

Mummon mukaan ”Turkkusse ja Turkkusest” ovat täyttä shittiä. Kukaan aito turkulainen ei sanoisi noin. Ja aidon ja oikean  turkulaisen huumorintaju (vaikka se loistava onkin) ei tuollaiseen kielemme vääristelyyn tahdo riittää; ”Ruppe ottama vähitelle patti tommone!”

Mistä moinen väärinkäsitys on sitten saanut alkunsa. No, sen helskatan J. Karjalaisen biisistä! Meni laulamaan: "Ehkä mennään Turkkuseen, kaadetaan viinaa kurkkuseen." Ilmiselvää hesaslangia (ja nyt kaikki s t a d  i l a i s e t vetivät tuosta hesa-sanasta ainakin puolen hehtaarin kokoisen hernepellon herneet nenäänsä)!  

 

Halinen.jpg

Menimme Padolla -kahvilaan. Kahvila sijaitsee Halisissa, Aurajoen rannalla. Aurajoki on noin 70 km pitkä ja se lähtee virtaamaan jostakin Oripään perukoilta ja laskee Saaristomereen. Väriltään Aurajoki on ruskeaa ja se tuoksuu jööteille. Onhan suuri osa joen vedestä juurikin sitä itseään.. Mutta paskassahan ei ole mitään pahaa. Kysy vaikka kärpäseltä.

Suoritin kahvilan pihalla maaperä -ja infrastruktuuriarvioita, kunnes mummo kielsi sen. ”Ei saa kaivaa kuoppia vieraaseen pihaan” -ohje lienee sen saman tyypin keksimä, joka väittää, että ”ei saa huudella vieraisiin pöytiin”. Nyt nuo molemmat hommat ovat sitten, ainoastaan ja vain, tuon jäppisen "viisauksien" vuoksi minulta ehdottomasti kiellettyjä. Älytöntä saivartelua.

Mitä tykkäsin paikasta? Joo-o. Tykkäsin. Vanha puutalo, idyllinen pihapiiri eri värisine ja tuoksuisine puutarhakalusteineen (hajuepiteelini tavoittivat terrieriä, dobermannia, labbista, muutaman chihun ym), tuoreet itse leivotut korvapuustit, huippuhyvät lohileivät, pieniä lapsia minua silittämässä ja tuohon päälle vielä ystävällinen henkilökunta. Ai niin, ja koirille vesi tarjoiltiin pöytiin. Johtuneeko edellä mainitusta se, että kyllä meitä karvakorvia nahkamooseksineen oli Padolla tänäänkin paikalla ihan kiitettävästi. Suosittu paikka. Ja vahva suositus myös minulta.

leiv%C3%A4t.jpg

terkuin Paavo