Meidän perheessä heräsi keskustelua älykkyydestäni. Olin juuri järsinyt piirongin jalkaa. En tiedä, liittyivätkö nämä kaksi asiaa toisiinsa? Ehkäpä.

Mummo kertoi lukeneensa artikkelin koirapsykologi Stanley Corenin kirjasta, The Intelligence of Dogs. Kirja perustuu 199 koirankouluttajan syvähaastatteluun. Siinä kouluttajat listasivat, mitkä koirarodut ovat heidän mielestään älykkäimpiä.

Kirjassaan Coren jakoi koirat kuuteen ryhmään sen perusteella, kuinka monen toiston jälkeen koira oppi uuden komennon ja kuinka hyvin se sitä totteli. Parhaaseen A-ryhmään kuuluivat koirat, jotka oppivat uuden komennon viimeistään viidennellä kerralla ja tottelivat sitä sen jälkeen vähintään 95 %:sti.

Olivat ihan top 10:n  laatineet..

1. Bordercollie

2. Villakoira

3. Saksanpaimenkoira

4. Kultainennoutaja

5. Dobermanni

6. Shetlanninlammaskoira

7. Labradorinnoutaja

8. Perhoskoira

9. Rottweiler

10. Australiankarjakoira

Siitä huolimatta, että tuolla listalla olen minä (=perhoskoira… ai, ei tarkoita minunkaltaistani perhoskoiraa..?), olen valmis heittämään moisen listan roskakoppaan! Mitä tekemistä on älykkyydellä ja tottelevaisuudella keskenään?? Kysynpähän vain. Ei niin mitään! Tottelevaisuuteen perustuva älykkyys kertoo mielestäni ennemminkin mielistelykyvystä. Siis siitä, mistä ihmiset käyttävät keskuudessaan nimitystä ”perseen nuoleminen” (jota siis minäkin harrastan, mutta VAIN sanan varsinaisessa merkityksessä). Tottelevaisuudessa ei tarvitse olla mikään ruudinkeksijä! Tekee vain niin kuin toinen sanoo.. Helppoa kuin revenneellä suulla naureskelu!

Mielestäni oikeaa älykkyyttä on se, että osaa itse päätellä, millaisiin pyyntöihin / komentoihin suostuu. Antaako tassua, vaikka ei yhtään huvita.. Meneekö maahan, vaikka ei yhtään huvita. Lopettaako haukkumisen, vaikka ei yhtään huvita.  Älykäs koira tekee sitä, mikä itseään kiinnostaa ja lopun aikaa se voikin sitten vaikka kouluttaa ihmisiä.. Haluatteko, että laadin top 10:n tuntemistani tottelevaisista ihmisistä??  Ihmisistä, jotka tottelevat hyvin koiriaan..? Tyttöjollaonniinsyötävänihanathiukset ei olisi listalla.. Mummo ehkä. Karvakäsi KYLLÄ!!!

Mummo: ”Ei  meidän Paavo mikään tyhmä ole.. se on välillä ihan yhtä viisas kuin minä!”

Karvakäsi: ”Nimenomaan.”

Paavo%20ja%20pupu.jpg

t. Paavo

PS. Boris tulee tänään meilleeeee!!! JEEEEEEE!! Ja on ainakin viikon! Hauskaa siis tiedossa!