Tänään, 31.8., vietetään valtakunnallista sieni -päivää. Enkä nyt tarkoita niitä vaaleanpunaisia irtokarkkilaatikossa.

Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt.. sillä sieniexpertit kertovat, että eri sienilajien kokonaismäärä voidaan laskea miljoonissa. Tähän tietoon nojaten, et siis mitenkään voi perustella sienestämättömyyttäsi väittämällä: "Ei sieltä kuitenkaan löydy mitään mitä minä haluaisin". Miljoonayksi lajiako sinä tarvitsisit?

Sieniä voi hyödyntää hyvin monella tapaa. Suosittelen sinua kuitenkin pitäytymään kanttarelleissa, herkkutateissa, suppilovahveroissa ja muissa tutummissa ruokasienissä, sillä tässä muutama vakava varoituksen sana:

Ellet ole varovainen, voit sieniaterian syötyäsi nähdä senkaltaisia pieniä neonvihreitä pikku-ukkoja, joita et tiennyt olevan olemassakaan. Ja vaikka psyykkiset efektit ovat tiettyjä lajikkeita nautittuasi taattuja, varmuutta siitä, että palaat vielä joskus tähän todellisuuteen, en voi sinulle luvata. Mieti siis kaksi kertaa. Saatat löytää myös sieniä, jotka ovat erinomaisen täydellisiä jos sattuisit etsimään jotain suuhun pantavaa viimeiselle ateriallesi. Ellet ole tällaisia synkkiä ajatuksia aprikoinut, neuvoni on, jätä ko. tatit rauhaan.

Sienissä on jalka ja lakki ja siksi onkin suuri vaara erehtyä luulemaan myös jalkasientä syötäväksi (koska korvasienikin on). Sitä se ei ole. Eikä Paavo Pesusienikään.

Hyvää sieni -päivän iltaa teille kaikille!

 

terveisin Paavo

sieni.jpg