Mazda.jpg

Meidän Mazda oli korjattavana. Ressukka sai kolhuja, kun joku moottori -monsteri päätti ajaa päin sen virheetöntä takapuskuria.  

Oletteko lukeneet uutisia, niissähän aina kirjoitetaan: ”Auto suistui ojaan. Kuljettaja loukkaantui”? Kuljettaja -ressukka. Eikö hän tiennyt mitään autonsa taipumuksesta tehdä tällaisia yhtäkkisiä ojaan syöksyjä? Tai: ”Kuorma-auto ajoi  iäkkään naisen päälle suojatiellä”. Pitäisihän naisen tietää, jos kerran ikää on jo kertynyt, että hevosvoimia uhkuvat kuorma-autot nyt tekevät ihan mikä niitä huvittaa. Ja mikä sen hauskempaa niiden mielestä, kuin keilata mummeleilla. Mummojen tehtäväksi jää juosta pois alta. Tai kaatua.

Joskus nahkamoosekset joutuvat rattiensa takana kokemaan myös sen, kun ”kaksi autoa törmää toisiinsa”. Tiesivätkö he hankkiessaan nämä menopelinsä, että ennen pitkää ne kyllästyvät kauniiseen katuajoon, villiintyvät, ja päättävät ottaa hieman läheisempää kontaktia toiseen yksilöön? Ja mitä tekee kuski? Ei siinä paljoa ole tehtävissä. Ovat passiivisia uhreja. Autot kun nyt vaan ovat tällaisia.

Onneksi Mazdamme on karismaattinen kaveri. Iloksemme se on melko vähän oikutellut. Yleisin syyhän esimerkiksi töistä myöhästymisille on se, että ”auto ei suostunut yhteistyöhön”. Mazdamme harvemmin syyllistyy tämänkaltaiseen käytöshäiriöön. Syy saattaa olla siinä, että Karvakäsi hoitaa Mazdaa hyvin. Pesee ja puunaa ja aika ajoin vie ihan asiantuntijalle tarkistettavaksi, että murusella varmasti on kaikki hyvin. Peltikuoreen jos sattuu tulemaan pieniä naarmuja, ottaa Karvakäsi Mazdan kivun ja tuskan kantaakseen ja projisoi kaiken mummoon: ”Mitä sää olet tehny? Ketä sit, jollet sää?”

Mitä tapahtuisi, ellei Karvakäsi hemmottelisi Mazdaa? Entä jos hän unohtaisikin mutakerroksen murusen pintaan? Tai mikä kamalinta, ajettuaan suolatulla tiellä, ei sen jälkeen huuhtelisikaan roiskeita pois herkän hipiältä? En mene takuuseen seurauksista. Saattaisi olla, että tarpeeksi ärsyyntyessään Mazdammekin äityisi hulttioksi ja törmäisi heti seuraavan eteen tulevan Opelin perään niin, että kolina vaan kävisi. No, ehkei nyt kuitenkaan mitään näin vakavaa tapahtuisi, mutta jonkinasteiset haasteet käyttäytymisessä voisivat kuitenkin olla mahdollisia, kuten esimerkiksi tööttäilyä hitaammin kurvaileville lajikumppaneille ym. Mummo yrittäisi estellä, mutta turhaan! TÖÖT TÖÖT!

Jotta Mazda pysyisi hyvällä tuulella, hänen pitää päästä aina välillä lenkille. Tänäänkin lähdimme Turkuun ajelulle. Ihan vaan siksi, että tyyppi ei tylsistyisi. Pääsi peltilehmä hiukan pakokaasujaan pöräyttelemään. Mazda toivoo aina, että mummo istuisi kuskin penkille. Naisella kun on vähän raskaampi tuo kaasujalka. Saisi oikein vauhdilla ja iloisesti liitää asfaltilla. Jotkut saattavat pitää tämän laatuista vapaa-ajan ajelua turhana. Saastuttaa, sanovat. Ehkä muut, mutta ei meidän Mazda!

t. Paavo