Tänään on musta perjantai, Black Friday. Ostosjuhla vailla vertaa! Amerikkalaiset alkoivat aikoinaan kutsua tätä kiitospäivän jälkeistä perjantaita mustaksi. Synkähkö nimi johtuu kuulemma siitä, että ko. päivänä alkoi siellä päin maailmaa kauppojen joulusesonki ja liikennekäyttäytyminen oli sen mukaista. Paikalliset poliisit alkoivatkin aikaa myöden nimittää vuoden paskimmaksi muodostunutta työpäiväänsä Black Fridayksi.

Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä! Black Friday rantautui Suomeen 2010-luvulla. Kiitospäivä jääköön meikäläisiltä sikseen, mitä sitä joutavia kiittelemään, mutta shoppailupäivä, jeeee! Se iski useimpien suomalaisten päähän kuin metrinen halko. Ja toisin, kuin mikä yleinen harhaluulo on, ”osti, kun halvalla sai” -sanonnasta saamme kiittää Black Fridayta, emmekä suinkaan jotakin ikääntyvää pipopäistä tv-sankaria.

Black Fridayna nahkamoosekset yhteistuumin unohtavat ne kaikki pienet lapsityöläiset, jotka pikkiriikkisillä kätösillään heille tämän tavarataivaan valmistavat. Paljonko näitä lapsia nyt olikaan! Ai niin, 168 miljoonaa. Ostamalla yli tarpeidensa, pitävät nahkamoosekset huolen siitä, että nämä aliravitut afrikkalaiset ja aasialaiset naperot eivät ole turhaan 16-tuntisia työpäiviä tehtaissa ja plantaaseilla tehneet. Onko edellä mainitusta mustasta huumorista myös Black Fridayta kiittäminen..? Pyydän perjantain puolesta anteeksi.

korona.jpg

Mikä korona??? Ei kai se nyt Black Fridayna tartu?

t. Paavo