Lueskeltiin mummon kanssa hieman Espanjan historiaa..

Muistatteko sen kaikkien aikojen onnettomimman suunnistajan, Kolumbuksen? Hän, joka ei edes naapurikaupunkiin osannut navigoida, mutta sai espanjalaisilta monellakin tapaa tärkeän projektin hoitaakseen. Löytöretkihankkeen johtajaksi peräti pestattiin. Mitä piti löytää? Meritie Intiaan. 

Oliko paljon muita virkaa hakeneita? En tiedä. Täytyy myöntää, että olen valitettavan tietämätön tuon ajan työllisyystilastoista. Mutta koska KK toimeen valittiin, epäilen vahvasti joko sen aikaisten mol:n sivujen puutteellisuutta tai sitten ei hommassa liksa ollut ihan kohdallaan, sillä kovin kehuttavaa cv:tä ei Krisulla ollut työnantajalleen esittää.. 

Kristofferilla oli kaiketi hieman samankaltaista hahmotushäiriötä, jota minun mummollani on: hänellä kun tahtoo aina mennä tuo oikea ja vasen sekaisin. "Vasemmalle, eiku" ja "oikealle, eiku" ovat mummon suusta hyvin tutut sanaparit. Niinpä, kun Kolumbuksen piti lähteä kohti Intiaa oikealle, itään, kuinka kävikään.. ukko lähtikin vasemmalle, länttä kohden. Vai miten päin se nyt oli..? 

Fiasko oli muutenkin  koko reissu. Ei tullut valloitettua Intiaa. Ei tullut kastettua intialaisia kristinuskoon. Ei tullut tuotua matkalta mukanaan kultaa, ei mausteita. Mutta ei hän ainoa projektipäällikkö ole, jolle kasataan harteille mieletön määrä duunia ja aikaa annetaan vain.. no, jotain hiukan alle vuosi ne suorittaa. 

"Maata näkyvissä!! huusi Kolumbus lokakuussa 1492 (ei tosin suomeksi, vaikka Kanarian saarten kautta poikkesikin ja saattoi siellä suomalaisturisteihin tutustua..) ja hyppi innosta huutaen laivansa kannella. Ensitöikseen hän projektijohtajan valtuuksilla julisti "Intian" Espanjan omaisuudeksi ja tyyppejä, jotka tulivat siellä häntä vastaan, päätti hän alkaa kutsua intiaaneiksi. Mutta missä helskatassa olivat kaikki kullatut palatsit ja muut rikkaudet?? Alastomia alkuasukkaita pusikot täynnä.. Ei hittolainen. Projekti niin sanotusti kusi. 

Jos historiaa tunnet, niin saatat tarinastani löytää pientä puutetta. Älä välitä. Historia on niin kuin se luetaan. Tai laki. Tai mikä se nyt oli.. 

terkuin Paavo, Espanjan historiaan perehtynyt perämetsäläinen (ps. 12.10. Espanjassa vietetään kansallista juhlapäivää, koska Krisu purjehti harhaan ja löysi Amerikan.. Juhlitaan toisen mokaa.. Outoa..)

received_2828700327143104.jpg

Mummo ihmetteli tassujeni määrää.. Näyttääkö teistä siltä, että ne ovat lisääntyneet?