m%C3%A4%C3%A4%C3%A4%C3%A4.jpg

Kiusaamisesta on puhuttu mediassa paljon viime päivinä. Ja hyvä kun puhutaan. Sillä yksi kymmenestä kouluikäisestä  nahkamooseksesta joutuu toistuvasti kiusaamisen kohteeksi. Ja se on surullista, jos mikä. Myönnän, että kyllä me karvakorvatkin aika ajoin nahistellaan. Ja haukkuminenhan on meidän pahimpia maneereitamme. Mutta se ei ole koskaan pahantahtoista. Eikä ilkeää. Seuraavassa hetkessä olemme taas ylimpiä ystäviä.

Saattaa olla, että ei se kiusaaminen nahkamooseksillakaan ala heti pahantahtoisena. Kevyt kiusoittelu vain äityy helposti aikaa myöden rankemmaksi. Varsinkin jos kiusaaja saa peesaajia, yleisöä typerille sanoilleen ja teoilleen.. Tyyppi  alkaakin pikku hiljaa saada enemmän ja enemmän kiksejä tästä touhusta. Ja jos tämä on hänelle vielä ainoa keino saada kavereiltaan huomiota, niin silloin ollaankin jo vaarallisella tiellä. Tästä tulee kiusaajalle toimintamalli. Ja usein se ei jää tähän. Koulukiusaajat kun hyvin mieluusti jatkokouluttautuvat työpaikkakiusaajiksi..

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Näin meillä karvakorvillakin tapahtuu. En koskaan yksin ollessani juokse ulko-ovelle, hyppää sitä vasten ja juokse lähitielle ohikulkijoille läppändeerusta heittämään. Mutta kun Lulu, Boris tai Hilu ovat paikalla, rynnimme tielle kuin yleiset syyttäjät! Saattaa olla, että näin käy myös mininahkamooseksille. Yksin typeryksiin ei tulisi lähdettyäkään. Tarvitaan ne sivusta seuraajat.  

Entäpä jos kiusaaja ei saisikaan kiusaamisestaan huomiota? Luopuisiko hän mokomasta hommasta? Uskon, että kavereilla on suuri rooli siinä, että kiusaaminen saadaan loppumaan. Väittäisin, että vielä suurempi rooli kuin aikuisilla nahkamooseksilla. Jospa kaverit näyttäisivätkin, että heillä on pää muutakin varten kuin vain siksi, että tukka kiinnittyy siihen. Kiusaaminen olisikin heidän mielestään so last season.  He eivät enää hyväksyisikään moista touhua ja sanoisivat sen ääneen. He eivät lähtisi tapahtumiin yleisöksi, vaan paheksuisivat kiusaamista sen kaikissa muodoissa. Rohkeutta olisikin puolustaa sitä kiusattua. Lopettaisikohan kiusaaja typerän hommansa? Sillä eihän kukaan halua olla se muiden kummeksuma, kiusaamista aina vaan jatkava ”nolo tyyppi”.

Nahkamooses, jos tunnistit itsesi tästä ja joko kiusaat toista tai toimit peesaajana, tässä sinulle vaatimus by Paavo:

Lopeta kiusaaminen heti eikä kohta!

terkuin Paavo