Paavo%20ja%20nen%C3%A4.jpg

Taas  yksi ”totuus on taruakin ihmeellisempää”-tarina by Paavo.. Onko nasaalisykli sinulle tuttua? Eipä taida monellekaan olla. Ei ollut minullekaan, ennen kuin Boriksen äitylilltä kuulin. En ensin uskonut. ”Huijaat”, sanoin hänelle.  Mutta ihan faktaa vakuutti jutun olevan. Googletti meille todisteita.

Ajattelitko, että sieraimesi toimivat samanaikaisesti. Kiltisti tasatahtia vetävät ilmaa sisään ja puhaltavat ulos.. Ei, ei, eivät toimi näin! Oikeasti ne vuorottelevat. Syklissä menevät: ”Sun vuoro. Ei kun sun. Ei kun just oli mun vuoro. Jommankumman on nyt nämä ikävätkin räkäduunit tehtävä! Ei kun veto sisään. Puhallus ulos.”

Sanovat, että varsinkin ihmisten on nasaalisykliä vaikea tuntea. No, ei ollut mikään yllätys. Nämä nenäjutut kun ovat enemmän meidän koirien vahvuuksia. Olemme tässä(kin) teitä ihmisiä taitavampia, mutta myönnän, pientä keskittymistä se minultakin vaatii. Odota, kun mietin… Kyllä. Juuri nyt ilma kulkee paremmin vasemmassa sieraimessani.. Jaksaa, jaksaa, pian on vaihto!

Toinen sieraimistamme työskentelee aina toista kovemmin. Ja toinen huilaa silloin. Ihan järkevää. Olen ennenkin sanonut, että ei mitään, mitä on kaksin kappalein, kannata molempia yhtä aikaa kuluttaa.. Kuten esimerkiksi korvia.. Joskus on ihan hyvä antaa joidenkin ohjeiden mennä ihan vaan ohi ja puolustautua sillä, että ”Voih, toinen korvani oli juuri pikkuisilla päikkäreillä”. Tai silmät: ”En kyllä yhtään huomannut, että tuo oli mummo sinun villasukkasi, jonka revin.. Toinen silmäni kun oli lakisääteisellä lepotauolla..”

Sillä välin kun toinen sierain painaa rankkaa duunia, toisen limakalvo lepää ja uusiutuu. Vetää niin sanotusti lonkkaa (vaikka lonkka onkin kaukana tästä).. Syklin vaihtelurytmi on noin neljän tunnin välein. Joillakin, vähän hitaampaan toimintoon tyytyvällä, vaihto on kuuden tunnin välein. ”Hei vasen sierain, annapa oikealle tilaa. Vaihto. Vaihto! VAIHTO!!”  Ei mitään vaikutusta. Tiedän syynkin. Nasaalisykli on refleksi. Eipä ole meikäläisellä itselläni siihen minkäänlaista sananvaltaa tai itsemääräämisoikeutta..  Omiaan touhuavat.

Nyt varmaan mietitte, että mihin tämä tarina oikein johtaa..?  Mihin tässä päädytäänkään? Tähän. Se oli tässä. Merkityksetön tietoko? Ehkä. Mutta tulipahan kerrottua. Olkoon vaikka uudenvuoden tarina..

t. Paavo