Pave%20korituolilla.jpg

Lempiruokaani, perhosia, on havaittu viime vuosina selvästi vähemmän kuin aiempina vuosina. Ei helvata!! Mitä minä olen viime kesänä mennyt tekemään? Ylensyönyt? Ekokatastrofin aikaan saanut! Mieti ja masennu, Paavo!

Eikä vain perhoset, vaan myös muut hyönteis -populaatiot ovat vähentyneet pelottavaa tahtia. Mutta että sellaisia määriä olisin syönyt, että inisijöiden kokonaismassa olisi kutistunut 2,5 %:lla vuodessa..? Syyllisiä on oltava muitakin. Aloin tutkia asiaa.

Mummooooo! Montako kärpästä tapoit viime vuonna? Monta. Sellaista ei sitten jatkossa enää meidän residenssissä tehdä. ”Lisääntykää ja täyttäkää maa!” Siinä on meidän uusi mottomme. Toivotamme kaikki hyönteiset, ulkonäköön katsomatta, tervetulleiksi kotiimme. Vaalimme ja ruokimme. Silitämme myötäkarvaan. Siis jos se on karvainen. Ja jos tyyppi haluaa syödä sokeria. Annamme. Jos tyyppi haluaa syödä paskaa. Annamme. Jos tyyppi haluaa imeä verta, esittelemme Karvakäden hänelle. Jokaiselle oman makumieltymyksensä mukaan, sillä sukupuuttoon emme anna heidän kuolla!

Mummo lohdutti, että minä ja hän olemme pikkutekijöitä tässä vitsauksessa. Ilmastomuutos, maataloudessa käytetyt torjunta-aineet ja hyönteisten elintilan väheneminen ovat meitä suurempia syyllisiä. Tämän viikon uutisissa kerrottiin, että jollemme me muuta ruoantuotantoamme, hyönteiset lajina kuolevat sukupuuttoon muutaman vuosikymmenen kuluessa. Kyseistä uutista lievennettiin hieman loppuviikkoa kohden mentäessä. Tilanne ei ole aivan noin vakava, mitä ensin annettiin ymmärtää, mutta vakava kuitenkin. Tämä uutisissa mainittu tutkimus oli keskittynyt vain jo vähenevien hyönteislajien tutkimiseen. Vahvat, vankat ja hyvinvoivat populaatiot eivät olleet tässä tutkimuksessa mukana. Kuten esimerkiksi hirvikärpäset..

Hirvikärpänen, tuo kettumaisista kettumaisin pieni olio! Marjastajien ja sienestäjien vihollinen numero yksi. Kuinka moni meistä onkaan aika ajoin toivonut sen kuolemista sukupuuttoon? Ainakin hirvi, peura ja mummo.. Tarvitaanko tuota eliötä muka jossain ekosysteemissä ..?  Tulee iholle kutsumatta, pyytämättä ja aloittelee imuttelun vaikka tekisit mitä tahansa estääksesi lähentelyn. On kuin Hilma, kun hänellä on ”se aika”. Ei jätä rauhaan. Imutusyritykset jatkuvat kunnes eliminoit tyypin. Siis sen hirvikärpäsen. Ei Hilmaa.

Entäpä hyttyset?  Pahimmat ja törkeimmät yksilöt steppaavat nenälläsi ja kiusaavat sinua hulluuden partaalle. Eivät kunnioita ketään eivätkä mitään. Ja entäpä nyt tämän uusimman uutisoinnin jälkeen? Nyt ne pirulaiset tietävät tärkeytensä ja voin vain kuvitella, miten jatkossa inisevät korvassani, että ”Ollaan muuten toooodella tärkeä osa tätä järjestelmää! Paaaaljon tärkeämpiä kuin jotkut koirat..” Niinpä. Ovat kuin puhelinmyyjät, jotka häiriköivät sinua aina silloin, kun heitä vähiten kaipaat!  

Niin ja hei, kuka oikeasti osaa surra sitä, jos muutama banaanikärpänen kuolee? Ai sinä? Älä yritä.. Kukaan ei usko sinua! Olen aikalailla varma, että banaanikärpäset ovat se osa ötökka-kansaa, joista kukaan ei välitä. Ne voidaan luokitella jonnekin turhien ja mitättömien välimaastoon.  Ja yritäpä hävittää banaanikärpäsiä kodistasi. Vain tilkka bensiiniä ja tulitikku perään saattaa auttaa, mutta siinä on samalla otettava se riski, että menettää hässäkässä jotain muutakin. Jotain oikeasti tärkeää.

Taisin eksyä vähän aiheestani. Mutta kyllä. Ikävä asia kaiken kaikkiaan tämä tällainen hyönteisten joukkokuolema. Sieltä pohjalta kun tämä meidän ravintoketjumme alkaa ja jos perusta jostain syystä häviää, voi huipulla tulla nälkä..Pidetään huolta luonnostamme! Joohan?

t. Paavo