Pave%20ja%20Paven%20kieli.jpg

Mummolla on syntymäpäivä. Se ei ole vanhenevalle naiselle mikään ratkiriemukas päivä. Ajattelinkin lohduttaa häntä. Sanoin mummolle, että hän ei näytä päivääkään yli 62-vuotiaalta. Ei tykännyt. Sanoi täyttävänsä 58..

Yritin ilahduttaa häntä  laulamalla onnittelulaulun. Nainen oli aavistuksen kireänä. Pinna kireänä siis (muu kireys kun alkaa  hänellä olla jo vähissä). Sanoi: ”Mitä ihmet sä siin mun vieres iniset!” Ei tainnut mennä artikulaatiot ja oktaavit ihan kohdilleen. Motiivini ymmärrettiin totaalisen väärin.

Tiesin, että tämä päivä menee lopullisesti pilalle, jos Karvakäsi menee ostamaan ruukkukukan. Voi mies, kunpa et nyt mokaisi! Leikkokukkia mummolle!! Leikkokukkia! Olethan sen jo 30 avioliittovuoden aikana oppinut! Karvakäsi-parka…ei ostanut kukkia lainkaan (moka nro 1)..

Toinen yhtä paha moka (moka nro 2), jonka mies voi naisensa syntymäpäivänä tehdä, on ostaa hänelle voidetta, joka lupaa kiinteyttää, kohottaa, ravita, elvyttää, kirkastaa, virkistää, ehkäistä ja korjata, uudistaa, heleyttää, raikastaa, kosteuttaa, syväpuhdistaa jne. Tällaisen kun mummolle ostaa, niin: ”Vai olen mää sun miälest ryppyne. Olenk mä niin kamalan näköne, et sää mul tämmössi ihmeainei ostat. Vai en mää tämmösenä sul enä kelppa..”

Ei todellakaan ole helppoa ostaa lahjaa naiselle. Naisihmiset (pahoittelut yleistyksestä) löytävät kyllä jokaisesta lahjasta jonkin vihjeen..

Kuntoilulaite (moka nro 3)  –  Joo, joo, mää olen lihava, tiäretään..

Alusvaatteet (moka nro 4)  –  Vai tämmösis hepenis mun tarttis sun miälest kulkke? Naru persvaos.

Korut (moka nro 5)  –  Onk tämä aitto kultta? Mitä sää ny tämmösse menit rahojas laittama.

Suklaa (moka nro 6) – Yritäks oikke lihotta munt? Onk tämä Marabuut?

Tuoksut (moka nro 7) – Olsit kysyny ens, et mist hajust mää tykkä!

Lahjakortti  (moka nro 8) – Et sit yhtä hiukka viittiny miätti. Helpol täytys pääst.

Vaate (moka nro 9) – Iha väärän kokone! Ai näi laihan vaimon sää haluaisit / Vai näi lihavana sää minu pirät!

Jotain hyödyllistä (moka nro 10) – Misä o miäs sun romantiikkas??

Lahjananto on siis haastavaa ja riskialtista puuhaa. Vaara virhearvioihin lankeamiseen on suuri. Onneksi mummolla ei ole syntymäpäivää kuin kerran vuodessa. Huomenna on taas kaikki ennallaan..

t. Paavo