Nyt tulee taas ihan levotonta settiä. Ajattelette ehkä, että nyt se Paavo on sekaisin kuin undulaatti betonimyllyssä.. mutta ei.. ihan on median kertomaa faktaa (ja uskokoon ken tahtoo).

Mummo valittaa usein tuoksustani. Ikävällä tuulella ollessaan puhuu hajusta. Ja vielä vähän ikävämmällä tuulella ollessaan jopa löyhkästä. Se miltä tuoksun, johtuu osittain ehkä siitä, että rakastan ulkohommia; kaivamista ja kuopsutusta ja mummon mielestä ällöjen juttujen maistelua (no, okei syömistä..). Minua ei siis ihan hyvästä syystä voi aina sanoa sisäilman sulostuttajaksi. Ei miksikään wunderbaumiksi. Ymmärrän sen. Ja olen sopeutunut asiaan.

Mutta koiramaailmassa on kuulemma yksilöitä, jotka jostain kummasta syystä tuoksuvat kukkasilta. Kyllä, eikä miltään pökkövehkalta, vaan jasmiinilta, syreeniltä, lehdokilta tai orvokilta!  Yleensä tuoksu on voimakkaimmillaan koiran otsan seudulla, mutta jotkut kaverit tuoksahtelevat myös selästä ja tassuista. Tuoksu on voimakkaimmillaan silloin, kun koiralla on hyvä olla tai silloin, kun hän haluaa miellyttää omistajaansa tai jotain muuta koiralle mieluista tyyppiä. Joillakin koiruleilla myös kiihtynyt olo tuo tämän tuoksun esiin.

Hilma tuoksu hyvälle. Hän on kuin kävelevä ilmanraikastin. Olemme mummon kanssa luulleet, että Hiluun on tarttunut tuoksu tytönjollaonniinsyötävänihanathiukset hajuvedestä. Mutta jospa Hilma siis tuottaakin tuota hurmaavaa tuoksua ihan itse!? Eau de Hilua! Jos luoja olisi minut luonut kukkaiskoiraksi, pioni-Paavoksi, niin minäkin voisin tuoksua samalle, sillä tämä ominaisuus on kuulemma yhtä yleistä uros- kuin narttukoirillakin. Ja lyhytkarvaisilla koirilla vielä hieman yleisempää kuin pitkäkarvaisilla.

Miksi ihmeessä sitten jotkut koirat tuoksuvat ja jotkut, niin.. haisevat? Koirilla tiedetään hännän tyvessä olevan ns. orvokkirauhanen, joka erittää tämänkaltaista tuoksua.  Lisäksi koirilla  tunnetaan sellaisia kiintymysferomoneja, jotka saattavat saada aikaan kukkaistuoksuja. Eräät tutkijat ajattelevat kukkaistuoksun liittyvän jollain lailla rasvahappokoostumukseen talirauhasen eritteessä. Aikamoinen mysteeri tutkijoillekin edelleen.. Koiramaailman salaisuuksia.

Mummooooo! Mene muualle siitä! ”Mää vaa yritän vähä haistel, et tulisik sunst josta eres häivährys jasmiini. Paavo, mitä sää teet!!” Annoin tupruttaa toisesta päästä sitä vähän vahvempaa kaasua. Siinä sinulle mummoseni tuoksua. By Paavo.

23157843_10213223190246385_643595149_o.j

Ja rehellinen miehen tuoksu täälläkin. Ei orvokista jälkeäkään. Hyvä näin.

t. Paavo