Olemme suorittaneet mummon kanssa viikoittaista sanomalehtikatsausta ja voi ihme, miten mielenkiintoista ja kiehtovaa luettavaa taas löysimmekään! Löysimme juttua mieliruuas… ei kun mieliaiheestani, hämähäkeistä! Muistatte varmasti, että minulla on pennusta asti ollut hämähäkkeihin addiktio, varsin voimakas mieltymys..

Toisin kuin minä, joku saattaa pitää näitä kahdeksanjalkaisia ötököitä kiusallisina ja ärsyttävinä turhakkeina, mutta odotapa kun kerron. Oletko aina haaveillut lemmikistä, mutta tilan puutteen, allergian tai jonkun muun syyn vuoksi, et ole voinut hankkia ihmisen parasta ystävää, koiraa. Hanki hämähäkki!! Eteläisellä pallonpuoliskolla on maita, joissa karvaisia lintuhämähäkkejä pidetään ihan yleisesti lemmikkeinä. Ai terraarioissako? Ei, vaan vapaana huoneistossa. Näillä hämiksillä on tärkeä missio pyydystää tuholaisia kodista. Koko maailman hämähäkit syövät vuosittain 400-800 miljoonaa tonnia hyönteisiä. Ja jos sinun on vaikea hahmottaa tätä määrää, niin vertailun vuoksi kerron teille, että massaltaan yli kymmenkertainen ihmiskunta syö samassa ajassa 400 miljoonaa tonnia lihaa ja kalaa. Laiskottelusta ei siis voi hämiksiä moittia.

Joissain kulttuureissa hämähäkkejä pidetään onnea tuottavina symboleina. Tuo nyt taitaa olla höpö-höpö-juttuja, mutta uskokoon kukin, mihin haluaa. Mutta sitten omakohtaisesti todistettua faktaa: hämähäkkien kulinaristinen arvo! Nam. Eikä aina ole kyse mistään pikkupurtavasta. Eteläamerikkalaisissa sademetsissä tallustelee lintuhämähäkkejä, joiden raajojen kärkiväli saattaa olla 30 cm ja paino 70 g. Pari tällaista, niin on välipala kuitattu. Harmillista vaan, että suomalaiset hämähäkkilajit kuuluvat kaikki pienikokoisiin riippuhämähäkkeihin, joita pitää pistellä poskeensa useampi peräjälkeen, ennen kuin voi minkäänasteisesta vatsan täytteestä puhua. Mutta on kyllä tuon vaivan arvoista, voin sanoa.

Voitteko uskoa, että kaikkien maailman hämähäkkien yhteispaino on noin 29 miljoonaa tonnia eli noin 554 Titanic-laivan verran! Ja oletko joskus miettinyt Hämähäkkimiestä? Miksi juuri Hämähäkkimiehellä on mystisiä supervoimia? Ei ole tuulesta temmattu tämä lisänimi äijälle. Hämähäkit ovat melkoisia supersankareita! Mikroskooppisten pienten jalkakarvojensa avulla ne pystyvät kiipeämään melkein mihin tahansa, missä tahansa ja milloin tahansa. Tarttumavoima on niin voimakas, että hämähäkit voivat kannatella yli 170 kertaa oman painonsa. Teepä itse perässä. Kanna 170 ukkoa tai akkaa selässäsi ja puhutaan sitten eukonkannon mestaruuksista.

Aika harva insinööri pystyisi samankaltaiseen taituruuteen kuin hämähäkki verkkoa kutoessaan. Joka ikisessä verkon silkkilangassa on juuri täsmällisesti viritetty jännite. Ei liikaa eikä liian vähän, jotta verkko kestää saaliin painon ja sen verkossa rimpuilun. Verkkomalleja on yhtä monta kuin verkon kutojaakin. Kukin tekee geeniperimänsä määrittämää kudontakaavaa. Kaava menee sekaisin vain silloin, kun hämähäkki on aineissa. Whaaaaat?? Juu-u. Tutkittu asia tämäkin. Mikroannoksen LSD:tä saaneet hämyrit tekevät verkostaan geometrisen teoksen, kun taas pilvipäissään työt jäivät puolitiehen ja unilääkkeitä käyttäneet luovuttivat heti alkuunsa. Mitä teki hämähäkki saatuaan kofeiinia? Niin epämääräistä verkkosotkua, että ei olisi lepsuinkaan käsityönopettaja hyväksynyt.

Pakko tähän loppuun ihan pikkuisen säikytellä araknofoobikkoja.. Tiesitkö, että jokainen meistä on joka hetki vain noin kolmen metrin päässä lähimmästä hämähäkistä. Kyyyyllä! Tutkimukset vahvistavat, että jokaista neliömetriä kohden on kolmesta reiluun kolmeensataan hämähäkkiä. Revi siitä!

hamahakki1_1.jpg   Terkuin Paavo