h%C3%A4m%C3%A4h%C3%A4kki.jpg

Tuolla puskassa on hämähäkki! Kuten punkit, myös hämähäkit sijoittuvat kokonsa puolesta suurin piirtein minimaalisen ja mitättömän välille, mutta kysy vaikka mummolta, ne ovat silti IIIIIIK!

Hämähäkkien kohdalla luomistyössä on tapahtunut kyllä melkoisia mokia! Vai olisiko heitä kehitellessään luojamme hieman hutiloinut? Mitä ajattelet esimerkiksi siitä, että nämä eriskummalliset eliöt tunkevat peräaukostaan narua!? Narua, joka on vain 0,0003 millimetriä paksua, mutta kuitenkin viisi kertaa vahvempaa kuin samanpaksuisesta teräksestä valmistettu kuitu! Kuulakärkikynän paksuinen seittiköysi pysäyttäisi lujuuslaskelmien mukaan Boeing 747:n lennosta! Ja usko tai älä, hämähäkki voi tehdä oman lentoaluksen purkamalla tätä seittiä tuuleen ja antamalla tuulen lennättää itseään jopa tuhansia kilometrejä. Tulisi kyllä helskatan halpa Espanjan reissu.

Hämähäkeille on jalkoihin ympätty melkoisesti kaikkea käyttökelpoista. Sen lisäksi että ne tietysti kävelevät jaloillaan, ne myös maistavat, haistavat ja tuntevat niillä. ”Maistan nyt jalassani jonkun pahan maun” tai ”Jalkani tuntee tänään niin valtavan suurta pettymystä!” Olisiko hivenen outoa? Hämähäkit aistivat jaloillaan myös ilman liikkeitä, värähtelyjä, sähkövarauksen eroja, lämpötilaa ja kosteutta. Vitsikkäin juttu on kuitenkin tapahtunut siinä, kun suunnitteluvaiheessa niiden hampaat on päätetty asettaa jalkoihin! Kynsiin! Helpottuuko vai vaikeutuuko kynsien pureskelu? Mene ja tiedä.

Hämähäkin jaloissa ovat myös paritteluelimet. Hämähäkkinaarailla on hieman kenkkumainen tapa.. Ne pyrkivät tappamaan kumppaninsa parittelun jälkeen. Mutta koiraalla onkin ässä hihassaan. Jos naaras on kiukuspäissään sitä tappamassa, koiras puree sukuelimensä irti ja jättää sen naaraaseen ja kyllä, se on toimiva vehje vielä tämän jälkeenkin. Pippeli ilman kroppaa? Ei onneksi ole tullut vastaan!

Nyt varmasti mietit, että pää näillä tyypeillä onkin sitten ihan turha, kun jalat toimittavat näin montaa virkaa. Väärin. Hämähäkin päässä sijaitsee muun muassa kahdeksan silmää! Hittolainen, mikä sulkemishomma aina kun menee makuulle. Ei helskata, taas jäi pari silmää auki! Ja mieti, kun tulee silmätulehdus!

Lauantai-illan pohdintaa by Paavo